niedziela, 12 stycznia 2014

Leczo z cukinią i pieczarkami


Hej ;)

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczny i łatwy obiad. 
Długo chodziła za mną papryka, zastanawiałam się nad zrobieniem gotowanych papryk nadziewanych mięsem mielonym, jednakże ostatecznie na zakupach padło na leczo, oczywiście z papryką.
Mój przepis łączy ze sobą jeszcze pieczarki oraz cukinię. 

Co było potrzebne do przyrządzenia mojego leczo:
  • 2 cebule
  • 7-8 pieczarek
  • 2 kiełbasy (ja użyłam kiełbasy podwawelskiej)
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerowna
  • 1 papryka żółta
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia 
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy wedle uznania - ja użyłam soli, pieprzu, papryki ostrej 

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Ja obrałam warzywa, następnie pokroiłam je: cebule w piórka, pieczarki w plasterki, kiełbasę w półplasterki, pomidory w ósemki, papryki w kostkę, marchewki w półplasterki oraz cukinię w kostkę. Pomidory wyparzyłam aby pozbyć się skórki.






Następnie na rozgrzanej patelni smażymy po kolei cebulę, pieczarki i kiełbasę po czym wrzucamy wszystko do dużego garnka.


Do garnka wrzucamy także pokrojoną marchewkę oraz cukinię. 


Kolejnym etapem jest wrzucenie na patelnie papryki oraz pomidorów. Tutaj dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Czekamy aż warzywa się podduszą - ok.4-5minut.





Podduszoną paprykę oraz pomidory wraz z powstałym sosem wlewamy do garnka, w którym znajdują się już wszystkie składniki. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 25-30minut aż cukinia i marchewka będą miękkie. W międzyczasie można dodać jeszcze 2 łyżeczki koncentratu. W zależności od upodobań można do potrawy dodać odrobinę wody aby potrawa nie przywierała do garnka i nie była taka sucha. Potrawę można jeść zarówno z chlebem/bułką, jak i z ryżem. Posiłek ten jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.

Smacznego! Pozdrawiam, Berry Soul

5 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś przerobić ten przepis na wersję wege, bo wygląda baaaardzo smakowicie. Nigdy nie robiłam leczo, można by dorzucić do postanowień noworocznych. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę zachęcam, przepis bardzo łatwy, smakowity. Mój facet niestety bez mięska by się nie obył ;)

      Usuń
  2. mmmm, zjadłabym. Muszę sobie zrobić taki zacny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny - POLECAM! Nie dość, że prosta potrawa to jeszcze jaka smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń